Kako Početi Vježbati Yogu- 5 Jednostavnih Koraka Za Početnike

by
Vježbe Yoge imaju cjelovit učinak jer uravnotežuju tijelo i dušu.

Pravilnim izvođenjem Yoge učimo kontrolirati disanje, samim time se opuštamo, povećavamo fleksibilnost, cirkulaciju u krvi, mišići jačaju, a naši vitalni organi opskrbljuju se kisikom. U nastavku vam donosim odgovore na pitanja koje sam i sama imala prilikom mojih početaka u Yogi.

yoga za početnike

Zašto?

Kad odlučite krenuti raditi yogu vrlo bitno je pitati se zašto? Želite li smanjit stres, anksioznost, želite biti fit, ili postati fleksibilniji? Ovo su pitanja koja bi trebali sami sebe upitati ne samo da shvatite razlog zašto se želite baviti yogom, nego i zbog toga sto će te na taj način znati koji tip yoge je najbolji za vas i te sto želite postići yogom.

Gdje?

Ovo je drugo pitanje koje je jednako bitno kao i prvo. Želite je raditi u ugodnosti vašeg doma, ili želite ići u yoga centre i raditi je sa s više ljudi ili pak volite yogu koju će te raditi sami sa učiteljicom. Za početnike je uvijek najbolje otići u Yoga studije, ali ako u vašem mjestu nemate Yoga studije ili pak želite yogu raditi sami postoje odlične aplikacije, ali i na YouTube-u možete pronaći odlične učitelje koji će vam objasniti yogu na najbolje moguće načine. Također i vježbanje yoge kući ima svoje prednosti kao što su razvijanje discipline, možete je raditi kad god želite, možete bolje poslušati svoje tijelo, također fokus je vjerojatno puno bolji ako radite sami jel vam nitko neće odvlačiti vašu pažnju a i uštediti će te. Također vježbanje yoge kod početnika je savršeno upravo iz razloga što je možete raditi apsolutno svugdje. Želite je raditi na plaži, u parku sve zavisi o vama. Jedino što vam je potrebno je prostirka. Savršeno zar ne?

YouTube kanali koje volimo: Yoga with Adriene , SarahBethYoga
Aplikacije koje volimo:  Daily Yoga app, Simply Yoga

yoga za početnike

Kako?

Jedno od najčeščih pitanja je kako? Kako raditi yogu? Što mi treba za yogu? Rekla bih volja i prostirka. Za početak možete vježbati na deki, ako vam se svidi yoga ili idete u yoga studio možete si kupiti prostirku, ili provjerite ako u studiju imate opremu. Još jedan dodatak koji je odličan je jastučić ili blok. Blok vam može znatno olakšati neke položaje.

Koliko često trebamo raditi yogu?

Ovo pitanje zaista zavisi od osobe do osobe, ali i o vremenu, ili kako se osjećate u tom trenutku. Nekad radim yogu svaki dan, a nekad jednom tjedno. Nekada je radim sat vremena a nekada 5 minuta. Savršeno je kod yoge što je možete raditi kad hoćete i koliko hoćete. Nekada mi više odgovara Ashtanga yoga a nekada Hatha yoga . Vrlo osobno je i zavisi kako se osjećate.

Što ako nismo fleksibilni?

Vjerujte mi kada sam krenula raditi jogu u tom trenutku vjerojatno nije postojala osoba koja je toliko nefleksibilna. S vremenom će te biti sve fleksibilniji i sve lakše će te izvoditi Yogu, vrlo brzo primijetiti će te napretke, koji će vas dodatno motivirati. Krenite s vježbama za početnike, i za početak ne očekujte ono što vase tijelo u tom trenutku ne može, dajte si vremena strpljenja i prije svega uživajte.

…………………………………

Pratite nas: