Travel with Tia Teilli: Burano, Murano i Venecija

by

Skuhajte si šalicu kave, smjestite se udobno, jer danas putujemo u Burano, Murano i Veneciju.

Burano je mali otok u Venecijanskoj laguni, naseljen još od rimskih vremena, poznat po svojim šarenim bojama kuća i čipkarstvu. Postoji legenda da su se kuće bojale u šarene boje kako bi ribari koji bi ponekad malo višepopili, znali pronaći svoju kuću. Danas je Burano dom, brojnih umjetnika. Ono što se nas posebno dojmilo, je mirnoća i spokojnost ovog otoka. Kada razmisljate o Italiji, kako ju zamišljate?

Mi smo zamišljale Burano, kao mali otočić, u kojem u uskim ulicama, sjede bake, a mirisi njihovih ručkova, šire se kroz ulice i ne pomažu vašem trbuhčiću koji će sigurno zakruljiti. Ulice i prozore povezuju konopi na kojima se suši rublje, i miris deterđenta se povezuje sa mirisom umaka od rajčica. None vas smiješkom, pozdravljaju dok se veseli klinci igraju na ulicama.

Upravo kako smo zamišljale Burano, tako je i izgledao i mirisao. Moramo priznat bilo nam je jako žao otići u malo sjeverniji dio Venecijanske lagune na otok Murano. Ovaj svijetski poznat otočić svoju salvu je stekao zbog izrade stakla.  Nas nije posebno oduševio, djeluje puno hladnije, i nema taj šarm kako Burano, ali moramo priznati da smo ugodno se iznenadile kada smo gledale izradu stakla, i zbilja smo poželjele imati luster, ili pak konjića od ovog stakla.

putovanje u burano

Dolazimo u Veneciju jedan od najljepših i najromantičnijih gradova na svijetu, poznat po kanalima, gondolama i bogatoj povijesti. Nalazi se na sjeveroistoku Italije i centar je regije Veneto. Umjesto ulica grad presijeca 150 kanala preko kojih je izgrađeno mnoštvo malih mostova. Neizostavne znamenitosti za posjetiti u Veneciji svakako su Trg Svetog Marka, bazilika Sv. Marka, Duždeva palača, sat  Sv. Marka, bazilika Sv, Marije od Zdravlja, te romantična vožnja gondolom dugim Canalom Grande koji presijeca grad u obliku golemog slova S. Iako se većina ljudi žali na gužvu, nek čak da im je i smrdilo, nas je Venecija malo je reći oduševila. Zbilja se osjeća povjest, ali i nas romantike svakako vesele priče, nije ni čudo što je Venecija inspirirala tolike umjetike.

putovanje u veneciju

venecija

putovanje u Veneciju

putovanje u veneciju

putovanje u veneciju

photos by Tia Teilli

…………………………………

Pratite nas: