5 Načina Kako Ojačati Imunitet na Prirodni Način

by

Trenutno ne možemo zamisliti bolje vrijeme za ojačati imunitet! Nakon tmurnih i hladnih zimskih dana, uvijek je dobro dati našem tijelu dodatni ‘boost’.  Kako to napraviti na prirodan način pogledajte u nastavku.

spirulina - imunitet

1. SUPERHRANOM

Spirulina se koristi u terapijske svrhe već tisućama godina. Ova plavo zelena alga bogata je bjelančevinama i aminokiselinama, te je idealna za vratiti snagu, energiju organizmu i ojačati imunitet. Spirulina je jedna od najstarijih stanovnika Zemlje – stara je čak 3,6 milijardi godina! Osim što hrani organizam neophodnih nutrijentima i povećava razinu energije, spirulina suzbija alergije, smanjuje rizik od raka, snizuje visoki tlak, pomaže kod pamćenja, snižava razinu kolesterola, poboljšava vid.

Spirulina sadrži 100x više vitamina A nego mrkva, 6x više bjelančevina nego jaja i 50x više željeza nego špinat. Ako patite od anemije, ovo je idealan način da prirodno poboljšate svoju krvnu sliku.

2. VJEŽBANJEM

Baš kao i zdrava prehrana, redovito vježbanje može pridonijeti zdravlju imunosnog sustava. Potrudite se vježbati barem 30 minuta na dan i time ojačajte imunitet.

3. PROBIOTICIMA

Kada govorimo o imunitetu, ne smijemo zaboraviti naš probavni sustav (70-80% imunološkog sustava se nalazi u našim crijevima ) jer ako je ravnoteža crijevne flore narušena dolazi do pada imuniteta. Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže u našim crijevima, koja ponekad  može postati poremećena uslijed bolesti, uzimanja antibiotika, nezdrave hrane pa i stresa.  A probiotici je uspostavljaju tako što probiotičke bakterije napadaju slabe bakterije i sprječavaju njihovo širenje. Najčešće korišteni probiotici su bakterije iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium. Na tržištu postoje probiotici od raznih proizvođača kao npr Imunobiotici od Malinca. Neki od povoljnih učinaka probiotika su sniženje kolesterola, sniženje krvnog tlaka, smanjenje upale, poboljšanje imunoloških funkcija.

4. HIGIJENOM

Jedan od najučinkovitijih načina borbe protiv bakterija i virusa! Održavajte higijenu i perite ruke redovito.

5. OPUŠTANJEM I SMANJENJEM STRESA

Iako toga nismo ponekad svjesni, stres jako utječe na naš organizam i jedan je od glavnih krivaca za narušavanje ravnoteže organizma i pada imuniteta. Smanjite stres na minimum i osigurajte svom tijelu dovoljno sna, kako bi mogli normalno funkcionirati, a time biti sretniji i zadovoljniji.

RECEPT ZA SMOOTHIE OD SPIRULINE I CVIJETNOG PRAHA

Odlučile smo s vama podjeliti recept za super ukusni i hranjivi smoothie za ojačat imunitet. Uz spirulinu dodale smo i cvijetni prah koji je prava imunobomba. U prahu ima 22 vrste aminokiselina, a povoljno djeluje i na probavni sustav. Sadrži vitamine A, skupinu B, C, D, E  i značajnu količinu minerala.

spirulina smoothie

Za ovaj smoothie potrebno vam je:

  • 2 banane
  • 1 žličica spiruline
  • 350 ml zobenog mlijeka
  • 2 datulje
  • 2 žličice cvijetnog praha

Priprema

Banane sam izrezala na kolutiće i stavila u zamrzivač na sat-dva. Možete ih ostaviti i preko noći, ako imate vremena, ako ne i sat vremena u zamrzivaču će biti dosta. Zobeno milijeko odabrala sam zbog okusa, smoothie je dosta bogatiji i isto tako hranjiviji, no ukoliko nemate zobeno mlijeko pri ruci možete staviti i neko drugo ili pak vodu. Nakon što su se banane ohladile u blender stavimo 350ml zobenog mlijeka, 1 žlićicu spiruline, smrznute banane i 4 datulje. Datulje su tu isto radi okusa, no njih možete zamjeniti i sa žlicom meda. Miksajte sve sastojke u blenderu dok ne dobijete kremastu strukturu. Ako volite da vam je smoothie malo rijeđi dodajte još malo zobenog mlijeka. Dodajte 2 žičice cvijetnog praha i pustite malo da odstoji. Smoothie možete ukrasiti s borovnicama i sjemenkama lana. I to je to!

Spirulina sama po sebi ima malo neugodan okus, ali kad je pomješana s ostalim sastojcima ne osjeti se. Spirulina se može pronaći u obliku praha, tableta. Tablete su idealne ako ste u žurbi ili ako možda ne volite smoothie-je. Bitno je samo prije kupovine provjeriti njezino porijeklo, jer se ova alga uzgaja u vodama diljem svijeta, a neke od njih su zagađene.

Jeste li se ikada prije susretali s spirulinom?

*Preporuča se da se trudnice i dojilje savjetuju s lječnikom prije uzimanja spiruline. Isto to vrijedi i za dijecu.

…………………………………

Pratite nas: