Healthy No-Bake Energy Balls Recipe

by

zdrave energetske kuglice

 

Ako ste ljubite zdrave hrane ili općenito hrane, naročito slastica, svidjet će vam se današnji recept.

Prije možda više od mjesec dana pripremile smo energetske pločice (recept pogledajte ovdje) kako su nam se jako svidjele, odlučile smo isprobavati i iskušavati drugačije sastojke ali htjele smo ostati na temi zdravo. Nakon više isprobavanja, došle smo do savršenih kuglica. Doduše izgledom podsjećaju na Rafaelo i rum kuglice, koje su inače Sandrin „Božićni“ specijalitet. Samo u ovom receptu svi sastojci su dobri za vas. Kada je riječ o slatkom čokolada nam prva pada napamet. Upravo zbog toga smo stavili sirovi kakao. Mnogi misle kako je kakao nezdrav, i ne znaju da je on zapravo superhrana. Naime kakao je antioksidant. Antioksidanti sprječavaju razvijanje raka, srčanih bolesti, pa i staranje.

 

zdrave energetske kuglice

 

Također, aminokiseline iz kakaa poboljšavaju kvalitetu sna, i oporavljaju nas nakon aktivnosti. Osim što ćemo s kakaom postići čokoladni okus, i s time se zasladiti, pomoći ćemo i našem tijelu. Kako ovaj kakao nije sladak odlučile smo kao i u energetskim pločicama staviti datulje. Osim što su izuzetno ukusne, datulje su bogate različitim mineralima i vitaminima. Vitamin b1, b5, kalcij, magnezij, željezo te folna kiselina, koja je naročito dobra za trudnice. Ukoliko su vam datulje suhe, stavite ih u zdjelicu s vrućom vodom par min dok ne omekšaju. Osim kakaa i datulja stavile smo orašaste plodove (badem, lješnjak, orah) te maca prah. Maca je biljka koju legende vežu za ratnike Inka koji su je konzumirali kako bi povećali snagu te ojačali duhu. Ova super biljka koja se uzgaja u Peruu, balansira hormone, djeluje odlično na imunološki sustav. ( ne preporučuje se trudnicama i dojiljama). Sve sastojke stavite u blender s jednom žlicom vode.

 

zdrave energetske kuglice

Ukoliko nemate maca prah ili ga ne smijete koristiti, slobodno ga izbacite, kuglice će biti jednako ukusne. Kuglice oblikujte i ako želite uvaljajte u kokos. Pustite ih u hladnjaku barem sat vremena. Mogu vam stajati na hladnom do dva tjedna (ako budete trenirali samokontrolu, hihi)

Sastojci
  • 1 šalica orašastih plodova
  • 1 šalica datulja
  • 2 žlice sirovog kakaa
  • 1 žlica maca praha ( nije obavezno)
  • 1 žlica vode
  • kokos (nije obavezan)

 

…………………………………

Pratite nas: