Interview With Jewelry Designer Kathia Bucho

by

Nježni minimalni nakit dobiva novi i cool izgled pomoću dizajna Kathia Bucho. Ova dizajnerica nakita u Lisabonu mijenja mehaničke strukture i geometrijske oblike koristeći neobične i neočekivane materijale poput gume, najlona ili plastike, što rezultira pravom umjetnošću.  Futuristički i skulpturalan, san je svakog minimalista.

Razgovarali smo s dizajnericom o karijeri, dizajnu te  kolekciji “CITY AFFAIRS”.

Kathia Bucho designs

Tia Teilli: Možete li nam reći nešto više o sebi? Kako ste se odlučili baviti dizajnom nakita?

Uvijek sam bila povezana s umjetnošću. Otkad se sjećam imala sam  potrebu stvarati i vježbati kreativnu moć koju sam uvijek osjećala u sebi. Zahvaljujući ovoj potrebi uvijek ste me mogli pronaći u malim projektima poput crteža, rukotvorina, slikanja, kiparstva … U stvari, uvijek sam radila nešto što uključuje kreativnost.  Međutim, završila sam filmski tečaj i radila na televiziji 15 godina. Tijekom tog razdoblja studirala sam suvremeni nakit na Contacto Directo školi u Lisabonu. No, tada, premalo je bilo vremena za potpuno razvijanje ove ljubavi. Nakon što se moja kćer rodila, trebala sam i željela mirniji život, te sam odlučila napustiti rad na televiziji.  Posvetila sam se dizajniranju nakita i konačno životu koji mi pruža vještine i moć stvaranja bez granica. Završila sam tečaj Lisbon Jewelry Center (CJLX), postavila atelje i pokrenula svoj brend. Kada je riječ o suvremenom nakitu, osjećam da mogu oblikovati mnoge aspekte drugih umjetničkih područja i mogu reproducirati autentične minijaturne skulpture, a kada se tome doda ergonomski aspekt i moj perfekcionizam, izrada nakita mi je pravi izazov.

 

Tia Teilli: Vaš nakit integrira upotrebu inovativnih materijala i futurističkog dizajna. Gdje pronalazite inspiraciju za to?

Moja inspiracija uvijek dolazi iz emocija koje moram izraziti, osjećaja koji ponekad nisu riješeni. Kroz stvaranje, ja ih oblikujem i samim time bolje razumijem. Veliki se dio moje individualne savjesti ugrađuje u komade, a ponekad ,ako me netko pita o konceptu djela, ne otkrivam ga u cjelini, jel koncept je vrlo osoban i ne želim ga otkriti. Korištenje alternativnih materijala obogaćuje i suprotstavlja se plemenitim metalima. Uvijek mu daje nepristojnu, prkosnu energiju. Ponekad metal sam po sebi nije dovoljan u smislu estetike i koncepta.

 

Tia Teilli: Možete li nam dati mali uvid u svoj kreativni proces?

Često se bavim svakodnevnim oblicima koji imaju neke uobičajene aspekte s osjećajima koje želim prenijeti. Ti će oblici pomoći da se usredotočim na sliku koju želim postići. Dekonstruiram  ih kroz nekoliko crteža, prvo rukom, zatim na računalu, samo da bolje razumijem dimenzije. Prilagođavam ih, mijenjam, uvijek u nekoliko različitih dana, kako bih vidjela i procijenila je li projekt uopće vrijedan. Ako ga odlučim realizirati, izrađujem model, opisnu memoriju, u kojoj nabrojim faze izrade, što mi daje vremena kojima bi izbjegla pogreške u proizvodnji.

 

 

Tia Teilli: Koji je vaš omiljeni predmet u kolekciji?

Teško je odabrati omiljeni predmet, za mene svi imaju ogromno značenje, bilo estetski, bilo zbog poteškoća izvršenja ili procesa istraživanja. Postoje slučajevi u kojima volim neke dijelove više od drugih, ali onda promijenim mišljenje .  Stvarno ih sve volim!

Tia Teilli: Koju slavnu osobu bi ste voljeli vidjeti da nosi vaš nakit?

Voljela bih vidjeti da moj nakit nose mnoge slavne osobe, naravno. Ali razmišljam o razvijanju više konceptualne zbirke inspirirane Ninom Hagen gdje ću se obvezati na hrabre oblike, šarene i ekscentrične dizajne. Nina Hagen je moćna i karizmatična žena i apsolutno volim njezinu glazbu. Njena glazba je dio moje adolescencije, doista se divim njenom čudnom i hrabrom estetskom stilu. Izvući ću mnoge aspekte koje trebam u ovom projektu, već imam sve njezine albume spremne za slušanje u kreativnom procesu. Bit će to nešto za razvoj s velikom pažnjom i predanošću.

Da! Bilo bi apsolutno veličanstveno vidjeti Ninu Hagen s mojim nakitom.

Tia Teilli: Koji su vaši planovi za budućnost?

Želim proširiti svoj brand i dobiti dobra prodajna mjesta diljem svijeta. Pokrenuti jednu ili dvije zbirke godišnje. Trebala bih tim koji bi se bavio imidžom robne marke te pregovorima. Između zbirki namjeravam napraviti svoj konceptualni nakit koji će mi omogućiti rad bez granica i staviti me na dobro mjesto na karti svijeta suvremenog nakita, koju svakako želim postići.

 

Hvala Kathia na odličnom intervju!

 

photos: Kathia Bucho Jewelry