Upoznajte Martinu Martin, umjetnicu iza Poznatih ‘Boobies’ Šalica

by

Jednostavno se ne možete suzdržati i ne zadiviti se dizajnu umjetnice Martine Martin. Martina nudi nešto jedinstveno i drugačije, pretvarajući jednostavnu glinu u izuzetne ‘boobies’ šalice koje slave ljepotu ženskog tijela. Svaka šalica je ručno rađena, a time i jedinstvena. Savršen dodatak jutarnjem ispijanju kave, zar ne? Danas smo razgovarale s Martinom, umjetnicom i vlasnicom lončarskog studija ‘Planina‘ koja nas je uvela u svoj kreativni proces i otkrila nam priču iza svog brenda i ovih predivnih šalica.

boobies šalice
Planina studio ‘boobies’ šalice

Obožavamo vaš rad. Možete li nam reći nešto više o vašoj priči i kako ste došli do mjesta na kojem se trenutno nalazite?

Hvala ♥ Ime mi je Martina, glinu sam “otkrila” prije nešto više od dvije godine kada sam upisala tečaj za izradu keramike kako bih se malo maknula iz uredske stolice. S glinom je doslovno bila “ljubav na prvi dodir” i znala sam da joj se moram u potpunosti posvetiti. Prvo sam počela izrađivati u stanu uz posao, ali sam nakon nekoliko mjeseci odlučila otvoriti studio i od tada sam počela izrađivati veće količine, ostvarila par predivnih suradnji s kreativcima poput mene te ponudila keramiku i concept storeovima. Ljudi su prepoznali moj trud  i ljubav prema keramici i vole predmete koje izrađujem. I dalje me posebno me raduje kada mi se kupci jave s lijepim riječima ili fotografijom kako koriste šalicu, a nekada me znaju i rasplakati.

boobies šalice Planina studio
Predivne šalice Planina Studio

Zašto naziv ‘Planina’? Postoji li možda neka skrivena priča iza toga?

Kada sam počela planinariti, puno se stvari u mom životu promijenilo. Planine su od mene stvorile bolju osobu, naučile me poštivati prirodu, njezinu ljepotu, snagu i nepredvidivost. Svaki slobodan trenutak iskoristim za bijeg u planine. A kako je i sama glina nastala raspadanjem stijena i prilikom izrade i pakiranja razmišljam o prirodi, recikliranju i održivosti, naziv branda, Planina, se nametnuo sam od sebe.

Oblik i dizajn vaše keramike je stvarno unikatan. Što vas inspirira i motivira?

keramika planina studio

Glina je ta koja me inspirira, modelirajući šalice u potpunosti sam smirena i oblik koji napravim često je odraz mog trenutnog raspoloženja i razmišljanja. Volim rezbarene dijelove na šalicama jer, pošto ih ručno rezbarim, potpuni su odmak od simetrične i pravilne inustrijske keramike.

‘Boobies’ šalice definitivno su naš favorit i totalno ‘girl power’. Odakle ideja za ove šalice?

Šalice sa ženskim grudima su nastale vrlo spontano. Očaranost ljepotom ženskog tijela već je postojala, ali je prešla na novu razinu kada sam počela modelirati skulpture ženskog tijela. Na početku sam izrađivala skulpture, no kako sam vidjela da se više traže uporabni predmeti ili posuđe, došla sam na ideju vaza za cvijeće s grudima, pa preko njih i do šalica. Zavoljeli su ih prvenstveno pratitelji na Instagramu diljem Hrvatske, a i šire, i tako su malo po malo postale iznimno tražene. Tako da sam sada svaki dan u studiju okružena ženskim grudima, i iznimno sretna. Obožavam ih modelirati jer su iznimno simpatične, nose čvrstu poruku o poštivanju ženskog tijela te slave ljepotu i prirodnost. Težim ohrabriti i osnažiti žene kako bi se osjećale samouvjereno u svom tijelu i slavile nedostatke.

Drago mi je kada su moje šalice tema razgovora i želim da svima uvijek izazovu osmijehe i pozitivu.
Najveća posebnost im je i to što je svaka unikat, jedinstvena je baš kao i svaka žena, jer svaku modeliram ručno pinch tehnikom bez uporabe kalupa ili stroja.
Cica šalica je u isto vrijeme umjetničko djelo i uporabni predmet i mislim da je to nešto što privuče dosta ljudi. Koristim neutralne boje, estetski ugodne koje se lako integriraju u svaki dom, jer svaka šalica treba biti uporabna, ali i domu pružili toplinu.

šalice planina studio
Predivno oslikane ‘Boobies’ šalice

Postoji li neki materijal, osim gline s kojim biste željeli raditi?

Trenutno mi je glina i dalje novi materijal i imam toliko toga za naučiti tako da ću se sigurno još godinama baviti samo njom.

Imate li neki novi projekt na umu?

Imam nekoliko novih zanimljivih projekata i suradnji koje ću predstaviti na jesen, ali za sada ne bih još ništa otkrivala.

Šalice možete pronaći na Planina Studio web stranici. Hvala Martina na intervjuu!