Interview With Jewelry Designer Neža Žehelj

by

Danas vam donosimo intervju s dizajnericom nakita, Nežom Žehelj. Vjerojatno već znate da smo velike obožavateljice minimalnog nakita, i kada smo naletjele na Nežin Instagram profil, naša prva pomisao bila je – wow! Ne samo da nakit zrači cool minimalističkom vibrom, nego je unikatan i chic. Nakit koji želite nositi cijelo vrijeme i koji doslovno ide uz sve. S dizajnericom iz Ljubljane pričale smo o njezinim inspiracijama, životu, dizajnu nakita…

intervju Neža Žehelj

 

TIA TEILLI: Kada ste otkrili svoju strast prema dizajniranju nakita?

Kao dijete, tijekom igre. Profesionalno 2010 godine za vrijeme prakse u zlatarskoj radionici.

TIA TEILLI: Možete li nam reći nešto više o vašem procesu dizajniranja? Što sve treba, za stvoriti jedan komad nakita od nule?

Sve počinje u mojoj glavi, zatim svoje ideje stavljam na papir. Ako je nešto složenije, napravim model od papira , samo da mogu zamisliti kako će funkcionirati u 3D obliku. Tehnički dio je isto tako bitan kao i estetika. Ako funkcionira u oba dijela, onda počinjem izrađivati nakit od metala.

Ponekad potpuno preskočim skiciranje i planiranje, i napravim neke komade izravno iz moje glave. To se obično događa kada znam sve tehničke činjenice i tijek rada u glavi prije nego što izađe kao komad nakita.

TIA TEILLI: Od kuda izvlačite svoju inspiraciju?

Priroda je uvijek puna iznenađenja i inspiracije u smislu oblika i boje. Svakako neke elemente uzimam od tamo, ali i iz svakodnevnog gradskog života, promatrajući ljude i njihov stil. Isto tako i arhitektura, ulice, grafiti, hip-hop kultura ili stvari poput napuštenih kuća ili propadajućih zidova, donose neku vrstu nadahnuća. Ponekad se osjećam ekstatično u velikim gradovima, koliko god to volim, ponekad se mogu lako preopteretiti.

Drugi dio mog istraživanja je puno racionalniji i zahtjevniji. Odabirem povijesne knjige, odlazim u muzeje ili promatram antikni nakit kod prijatelja.To potiče moju maštu također.

 

intervju Neža Žehelj

 

TIA TEILLI: Najdraži komad nakita koji ste izradili?

Trenutno moj omiljeni komad je «hidden treasure» prsten. To je kutija- prsten, koju možete otvoriti i unutra sakriti svoje malo blago…

TIA TEILLI: Skriveni talent?

Pjevanje.

TIA TEILLI: Omiljeni TV show?

Iskreno, nemam ga jer ne posjedujem TV, ali sam veliki fan glazbe. Nekada sam znala gledati Carpool Karaoke i to me znalo jako nasmijati.

TIA TEILLI: Trenutno imam opsesiju prema…

Materijalno: Vintage sat od bake mog partnera.

Općenito: A COLORS SHOW, glazbeni kanal na Youtube-u posvećen novim talentima. Ima toliko dobrih pjesama da ga jednostavno ne mogu prestati slušati. To mi je glazba za dušu.

TIA TEILLI: Koji su vaši planovi za budućnosti? Imate li u planu neku novu kolekciju?

Da trenutno se bavim novom kolekcijom i izrađujem prototipove za nekoliko komada nakita za jednu slovensku instituciju.

Također neki od planova su uz međunarodne suradnje, istraživanje i razvoj, putovanja.

 

intervju Neža Žehelj

 

Hvala Neža na divnom intervju!

photography: Katja Goljat