DIY Glinene Vaze/ Sa Bojom+Sodom Bikarbonom

by

Predivne terakota vaze oduvijek su bile dio interijera i enterijera. Njihove neutralne boje savršeno se uklapaju u svaki dom – bio on moderan, rustikalan ili pak tradicionalan. Zahvaljujući tick tock-u, otkrile smo odličan trik u postizanju tog istog terakota stila uz pomoć sode bikarbone i boje. Pitate se sigurno sad čemu soda? E pa upravo taj sastojak dati će taj ‘ terakota finiš’ i strukturu. Za ovaj DIY nisu vam potrebne određene vještine, vrlo je jednostavan, pa ga uz vas nadzor, mogu raditi i vaša djeca. Ono sto nam se sviđa kod ovog DIY je to sto ga vrlo lako možete prilagoditi svom stilu, i to odabirom boja. Ako želite postići neutralan terakota look odaberite boje zemljanih tonova poput smeđe, narančaste. Za potpuno minimalni look odaberite bijelu boju. Za ljubitelje boja i one malo odvažnije, pastelne boje.

Kako izgleda postupak? Za početak prvo odaberite vaze ili kaljeve koje bi željeli prebojati. Uvijek je lijepo reciklirati i udahnuti starim stvarima novi život, no ako nemate stare vaze i kaljeve, potražite ih na buvljacima ili pak kao i mi u Ikei za manje od 15kn.

Ovaj postupak možete raditi na gotovo svim materijalima, staklu, plastici i keramici. Ako ćete bojati staklene vaze, pazite samo da obojite vanjski dio, da se u doticaju s vodom ne bi runilo.

Sve što vam treba za ovaj projekt:

1 čaša boje na bazi vode ( oko 250ml)

45g sode bikarbone

vaza ili bilo koji predmet koji želite bojati

četkica za bojanje

Postupak:

Promiješajte boju sa 45g sode bikarbone – dobit ćete gustu pastu. Nanesite smjesu na vazu lagano tapkajući. Ako je vaza staklena trebati ćete nanijeti dva sloja. Ostavite da se osuši i to je to.