Rižina Voda – Čarobni Trik za Obnavljanje Oštećene Kose i Kože

by

Zimi uvijek imam problema sa suhom i beživotnom kosom. Vjerujem da nisam jedina, zar ne? Kako bi mi kosa imala koliko toliko sjaja i izgledala ok, uvijek posegnem za maskama za kosu – bilo to one kupovne ili iz moje kućne radionice. U potrazi za novim receptima, jedan na Pinterestu mi je zapeo za oko. Rižina voda! Nisam nikad isprobala tako nešto staviti na kosu, ali nakon toliko hvalospjeva ne samo na Pinterestu, nego i na forumima, Instagramu i YouTube-u odlučila sam ovom receptu dati šansu.

RIžina voda
Rižina polja, photo by Quang Nguyen Vinh from pexels

Zašto je Rižina Voda Tako Posebna?

Trend polazi od stare kineske tradicije, gdje su žene u kineskom selu Huangluo iz plemena Yao, koristile rižinu vodu za jačanje i obnovu kose. Ne samo da je njihova kosa jaka i duga nego i bez ijedne sijedi. A mogu se pohvaliti i svjetskim rekordom po duljini kose u Guinnessovoj knjizi rekorda. Stranica China Discovery navodi da; ” prema podacima istraživanja, među 60 domaćinstava ima oko 60 žena koje imaju prirodnu crnu kosu koje se proteže do više od jednog metra, a najduža oko 1,7 metara.” Nevjerojatno, zar ne?!

Odgovor leži u činjenici da je rižina voda puna proteina, vitamina i aminokiselina koji doista mogu popraviti zdravstveno stanje naše kose. A inozitol u rižinim zrncima ne samo da pomaže u obnovi oštećene kose, nego štiti kosu čak i nakon ispiranja.

Kako Napraviti Rižinu Vodu?

Vjerujem da se ovaj sastojak nalazi u gotovo svakoj kuhinji, zar ne? Uz rižu potrebna vam je destilirana voda i tegla. Postoji nekoliko načina za pripremu – tako što kuhate rižu u vodi i kad prokuha, procijedite je, drugi način je da ostavite rižu natopljenu 12-24 sata kako bi fermentirala, i treći meni osobno i najdraži, natopiti rižu s destiliranom vodom 2-3 sata dok ne voda ne postane blijedo bijela. Potrebno vam je pola šalice riže i 4 šalice destilirane vode. Ja sam rižu natopila u plastičnoj posudi jedno 3 sata i miješala svakih 30 minuta. Voda postane kremasta i mliječno bijela, što je upravo ono što želite. Potrebno je samo procijediti, i preliti u teglu. Držite vodu u frižideru, rok trajanja joj je 4-5 dana.

rižina voda

Nakon što operete kosu, nanesite rižinu vodu i utrljajte u vlasište. Pričekajte 5-10 minuta i isperite običnom vodom. I to je to. Već ćete nakon prvog puta osjetiti razliku. Meni je kosa bila jako mekana, i trudim se barem jednom tjedno oprati kosu ovakvim postupkom.

Rižinu vodu možete koristiti ne samo za kosu, nego i za njegu lica i tijela. Zbog velike količine antioksidansa i vitamina skupine B riža daje koži zdravi sjaj, ublažava masnoću, sužava pore i liječi upalne procese poput akni i rozaceje. Potrebno je samo natopiti kuglicu vate s rižinom vodom  i natapkati na lice.

Jeste li ikad isprobali rižinu vodu?

…………………………………

Pratite nas: